top of page
Foto van schrijverElvama

Traditionele Zuid-Afrikaanse Bobotie

Kim Melck’s Bobotie

Bobotie is een typisch Zuid-Afrikaans gerecht dat bestaat uit gehakt bedekt met een eimengsel. Het is een traditioneel Cape Malay gerecht, dit proef je in de heerlijke specerijen die worden gebruikt bij dit gerecht. Bobotie is een echt feel-good recept, perfect in onzekere tijden zoals deze.


Bedankt aan Kim Melck van Muratie Wine Estate om haar recept met ons te delen!


 

WIJNSUGGESTIES


Zowel witte als rode wijnen kunnen geserveerd worden bij Bobotie. Hieronder vind je onze favorieten!


De Laurens Campher is een blend van Chenin Blanc, Sauvignon Blanc, Viognier en Verdelho. De wijn toont een variëteit van geuren en smaken: van kamperfoelie tot ananas, en heeft een goede zuurtegraad met een volle body. De volheid en intensiteit van de wijn passen perfect bij de kruidigheid van de Bobotie!


Glenwood in Franschhoek is gekend voor zijn top Chardonnay wijnen. De vigneron's selection toont een perfecte integratie van fruit en eik. Een vol, rijk en romig mondgevoel van amandelen en vanille met een aanhoudende nasmaak van rokerige perzik en citrusvruchten.


Een intense wijn met uitgesproken aroma's van donkere chocolade, zwarte kersen, geroosterde hazelnoten en een aangename kruidigheid. Aroma's van zwart fruit zoals kersen, bramen en rijpe pruimen worden gevolgd door rijke smaken van zwarte olijven, zoethout en kruidige tannines (kruidnagel en kaneel).


Blend van Shiraz, Merlot en Viognier. Een rijke sappige wijn met aroma's van violetjes, peper en subtiele zoethout. Intens in de mond met een rijke textuur en lange afdronk. 



 

RECEPT


Benodigdheden


2 el olie

0,5 el botter

500g gehakt (normaal rund of lam maar wat varkensgehakt zorgt voor een sappiger eindresultaat)

2 uien (gesnipperd)

2 teentjes knoflook

1 koffiekop geraspte wortel of appel

Specerijen

2 tl curry poeder

1 tl gemalen korianderzaad

0,5 tl gemalen gember

0,5 tl Provencaalse kruiden

1 tl kurkuma

0,5 tl kaneel

1 tl suiker

Snuifje cayennepeper

Kruiden

1 tl zout

Peper

1 el wijnazijn

2 sneetjes wit brood, geweekt in water, uitgeperst en vermalen met een vork

2 laurierblaadjes

Topping

1 cup (250mL) karnemelk (of meng 125ml room met 125ml yoghurt)

2 eieren

Zout

Peper



Recept


Het specerijen mengsel is het belangrijkste in dit gerecht. Om te vermijden dat de bobotie naar rauwe specerijen smaakt is het belangrijk om deze eerst wat samen op te warmen. Hiervoor verwarm je een pan met wat olie en voeg je alle specerijen toe, laat het mengsel bakken tot je de intense aroma’s kunt ruiken.


Braad het gehakt in de olie en boter tot het los en korrelig is. Voeg de ajuinen toe en bak mee tot ze glazig zijn. Voeg de look, wortel/appel en specerijen mix toe. Laat even meebakken om alle smaken te ontwikkelen. Kruid af met peper, zout en wijnazijn (of citroensap) naar smaak. Voeg daarna het brood toe.

Doe het gehaktmengsel in een ovenschaal en steek er de laurierblaadjes in.

Mix de eieren en de karnemelk en werk af met zout en peper. Giet de mengeling over het gehaktmengsel en bak ongeveer 35 minuten op 190°C.

Serveer met rijst, chutney, tomaat en ui salsa of verse banaan in schillen gesneden.


SMAKELIJK!




654 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page